Testfase

Blog - Kindje bij je dragen

De eerste week na de geboorte wordt nog door (vrijwel) iedereen het aangemoedigd je kindje veel bij je te dragen.

Dat is goed voor de hechting en ontwikkeling van het kindje.
In mijn geval was dit ook heel praktisch aangezien ik op verzoek borstvoeding gaf en tegelijk elke beweging van mijn bekken zeer deed. Ik was dus tot het bed beperkt en kon in bed niet draaien of bukken om het kindje uit de co-sleper te halen. De beste oplossing was (ongeveer) 24 uur per dag op mijn borst, vaak ook huid op huid. Supermooi!

Tegelijk kwamen ook de eerste stemmen over het kindje verwennen, ze moet leren alleen te slapen en zichzelf te troosten, aantal uren tussen voedingen laten en laten huilen omdat dat ‘goed voor de longen’ zou zijn. Ook op internet zijn er vele visies en adviezen, maar lijkt de overheersende theorie tegenwoordig die van het aansluiten bij de behoeften van het kind te zijn. Mooi passend bij mijn eigen gevoel en kennis van de hechtingstheorie, maar hoe lang doe je dat?

Ik heb er voor gekozen hierin mijn eigen gevoel voorop te stellen. Gelukkig denken mijn partner en ik hier (in grote lijnen) hetzelfde over.
Nu rond de leeftijd van 6 weken, oefen ik steeds meer met het even wegleggen van onze dochter in een nestje of op de bank/ in bed met een voedingskussen er om heen. Eerder deden we dit ook wel eens, maar was het binnen een paar minuten huilen, ook als ik haar slapend weglegde. Nu kan ze het steeds iets langer volhouden en ben ik ook begonnen met het oefenen met een draagdoek. Wij kiezen ervoor om haar niet te laten huilen of net zo lang door te zetten zodat ze moet gaan huilen om duidelijk te maken dat ze iets niet wil of dat het ongemak geeft. Aan te sluiten bij haar eigen ontwikkelingstempo. Leuk om te zien dat ze hier ook daadwerkelijk zelf signalen voor geeft!

Kanttekening bij deze benadering is dat dit pas ons eerste kindje is, we beiden eigen baas zijn en de tijd en rust hebben om het zo te doen. Als je aandacht ook bij andere kinderen, dieren of werk nodig is, zal dit zeker moeilijker zijn.

Blog Wat kosten luiers

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Laat een reactie achter | 10 reacties

Terug naar overzicht

Pampers 50% Bol.com