Testfase

Waar is de voorlichting over je lichaam de eerste week na de bevalling?

Ik ben een paar maanden geleden bevallen van een supermooie en geweldige dochter.
Tijdens de zwangerschap zijn mijn partner en ik netjes naar alle voorbereidende cursussen geweest
 … via de verloskundige en het CJG.
We hebben veel informatie gekregen over de zwangerschap, de bevalling en pijnbestrijding, de ontwikkeling van het kindje, borstvoeding en ouderschap. Hechting was hierbij ook een belangrijk onderwerp, maar niemand heeft iets gezegd over de hechting(en) na de bevalling, hoe dat voelt en hoe lang je daar last van kunt houden. Ook de gevolgen voor het functioneren van je blaas, hoe lang het kan duren voordat je stoelgang weer normaal is en dat je überhaupt weer normaal kunt lopen na de bevalling. Nu zal dit per persoon verschillen en spelen gezondheid, leeftijd, de wijze van bevallen (keizersnede, met of zonder ruggenprik, complicaties, etc.) allemaal een rol, maar ik had vooraf hier graag ook voorlichting over gekregen.

Nu was ik, mogelijk heel naïef, verrast dat ik niet goed zelfstandig kon opstaan uit bed, lopen, douchen of naar het toilet gaan! Niets bijzonders en volkomen normaal voor herstel na een bevalling.
Als dat zo is, hoe komt het dan dat er wel veel wordt gezegd, ook tussen moeders onderling, over de klachten, ongemakken, pijn en ervaringen tijdens de zwangerschap en bevalling, maar lijkt het redelijk stil te blijven over de ongemakken daarna?

Blog

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Laat een reactie achter | 16 reacties

Terug naar overzicht